Fri frakt på alle bestillinger over 1000,-

Her forklarer vi noen ord, uttrykk og begrep som kanskje kan være litt vanskelige å forstå hvis du ikke er helt kaffenerd. Ønsker du å vite litt mer om hva som gjør at kaffen smaker slik den gjør, kan det være greit å lese seg opp litt her.

Bare for å ha tatt det; det enkleste, men samtidig kanskje det viktigste grepet du kan ta for å få best mulig smak på kaffen er å sørge for at utstyret er reint. Vask kolbe og filterholder ofte, og det samme med kaffekanna. Bruk et vaskemiddel som er beregnet for det. Vi foretrekker Cafetto Evo (1 måleskje + kokende vann, så løsner det aller meste veldig enkelt), og til trakteren bruker du Clean Drop.

Videre er det noen ting som er helt avgjørende å få riktig. Hvordan du kverner kaffen - for det bør du gjøre, rett før du skal bruke den, vanntemperatur og kontakttid.

Kvernegrad

Hele kaffebønner bevarer friskhet, smak og aroma godt. Når du kverner kaffen frigjøres smak og aroma, og det forringes raskt. En ekte kaffenerd kverner ikke kaffen før vanntanken er fylt opp og alt er klart til å trykke på knappen. Innen 15 minutter etter kverning bør du være ferdig å lage kaffe. Så om du vil ha best mulig smak på kaffen, kjøper du hele kaffe- eller espressobønner og en god kaffekvern.

Forskjellige bryggemetoder og forskjellige typer kaffe krever forskjellig kverning. Espresso skal kvernes veldig fint, nesten som melis, mens "vanlig" kaffe skal kvernes grovere. Håndbrygger du, på f.eks. en Hario V60, skal du male litt finere enn til kaffetrakter. Til vanlig kaffetrakter skal du ha omtrent samme konsistens som sukker. Om du bruker Chemex, skal det være litt grovere, presskanne enda litt grovere, og til kokmalt ganske så grovkvernet.

Hvorfor smaker kaffen bittert?
- antakelig har du kvernet litt for fint, og kaffen er overekstrahert (les om ekstraksjon lenger nede).

Hvorfor smaker kaffen surt?
- antakelig har du kvernet for grovt, og kaffen er underekstrahert (igjen, les om ekstraksjon lenger nede).

Hvorfor er det så lite smak på kaffen?
- når du koker kaffe skal du bruker 60-70 gram pr liter vann, bruker du for lite blir kaffen veldig tynn og sur. Bruker du for mye blir den påtrengende og bitter. Du kan også sjekke vanntemperaturen, er den for lav får du ikke hentet ut smaken av kaffen, er den for høy får du en ubehagelig brent smak. Normalt skal vannet ligge på 88-96 grader, og lysere kaffe tåler høyere temperatur enn mørk kaffe.

Jeg har noen gamle kaffebønner, kan jeg bruke de?
- ja, det kan du. Kaffe er ferskvare, og smaker best de første ukene. Men det er ingen ting i veien for å drikke kaffe som er både ett og to år gammel såfremt den har blitt oppbevart på en god måte; pose med ventil, mørkt og med jevn temperatur (ikke for varmt). Har du oppbevart den i frysen, så må du passe på å la den akklimatisere seg i et par dager før du bruker den, ellers kan du skade kaffekverna hvis den er frossen, og du kan få fukt i kvernverket. Blir kaffen oppbevart feil, og for lenge, begynner oljene å harskne, og den vil etter hvert smake vondt. Det er fortsatt ikke farlig å bruke den. Gammel kaffe vil ha mindre smak og aroma enn fersk kaffe. Brygger du espresso, vil du slite med å få god crema på gammel kaffe.
TIPS: har du kaffe som begynner å bli noen uker gammel? Hvis du justerer kverna ett knepp eller to grovere, skjuler du litt av den gamle smaken. Pass på å justere opp mengden litt, så du får riktig ekstraksjonstid.

Ekstraksjonstid, sa du? Hva betyr det?
- Å ekstrahere betyr å trekke ut, og ekstraksjonstid, eller kontakttid, er hvor lenge vannet er i kontakt med kaffen og trekker ut smak og aroma. Har du for lang ekstraksjonstid, eksepelvis hvis du har kvernet kaffen for fint, blir kaffen overekstrahert. Da vil kaffen smake bittert, du blir tørr i munnen, og ettersmaken er ubehagelig. Har du for kort ekstraksjonstid, eksempelvis hvis du har kvernet for grovt, blir kaffen underekstrahert, og smaker tynt og surt. Du får også underekstrahert kaffe hvis du er gjerrig og bruker for lite kaffe i forhold til vann uten å justere kvernegraden deretter. 60-70 gram pr liter vann skal det være. Om du brygger kaffe manuelt, med håndbrygg, presskanne eller andre løsninger, må du selv passe på kontakttiden. Vi anbefaler appen coffee.guru (iPhone, Android) for oppskrifter og guider.

Hvor varmt vann skal jeg bruke når jeg lager kaffe?
- det varierer litt etter type kaffe, brennegrad (se lenger nede) og bryggemetode (se lenger nede), men som hovedregel skal vannet være 88-96 grader celsius. Lysere kaffe tåler høyere temperatur. Lavere temperatur gjør at du får hentet ut mindre smaks- og aromastoffer. Hvis du vil, kan du også brygge coldbrew med kaldt vann, men da må du bruke lang tid. Les mer om det lenger nede på siden.

Hvor kommer kaffebønnene fra?
- kaffebønner kommer fra kaffebær som vokser på trær. Det finnes mange typer, og jordsmonn, klima og veksthøyde spiller inn. Kaffe dyrkes mange steder i verden, men Sør- og Mellom-Amerika og Afrika er der mesteparten av kaffen kommer fra. Asia vokser stadig, og leverer fyldig og sødmefull kaffe med lavt syreinnhold.

Liker du en frisk og fruktig kaffe med god sødme, kan du se etter en kaffe som har vokst høyt oppe i fjellene i  Afrika (f.eks. Tumba Rwanda). Vil du ha en kraftigere og fyldigere kaffe med assosiasjoner til sjokolade og nøtter, kan du gå for en klassisk Java Mocca.

Brennegrad - lysbrent eller mørkbrent kaffe?
- brennegrad handler om temperatur og tid i kaffebrenneren. Jo lenger tid og høyere temperatur, jo mørkere brent blir kaffen. Før kaffebønnene brennes er de bleike og grønne. Det er lite smak på de, men den ligger latent og utvikles i brenneprosessen. Kaffebrenning er et fag som krever mye kunnskap, og den som brenner kaffen har store muligheter til å sette sitt personlige preg på hver enkelt type kaffe.

Liker du en fyldig kaffe med mye smak, anbefaler vi at du går for en middels brent kaffe som klassiske Java Mocca. Er du mer glad i frisk og fruktig smak, kan vi anbefale en kaffe med god veksthøyde og som er lysere brent. Vi er veldig glade i både Etiopia Tade og Tumba Rwanda. Skal du unne deg en virkelig godbit, anbefaler vi at du ser etter en microlot (små partier, eksklusiv kaffe), som f.eks. El Obraje Geisha. Denne bør kvernes rett før du skal brygge den, og vi anbefaler Hario V60 eller Kalita Wave for tilberedning.

Hva er peaberry coffe?
- kaffebønner kommer normalt i par på to fra hvert bær. De ligger inntil hverandre, og det er grunnen til at de har en flat side og en rund side. Peaberry er mer eksklusivt, da det er bær med kun én bønne i. Den får en rundere form, som betyr at den får en jevnere brenning, og dermed også en mer balansert smak. Altså, peaberry coffe er kaffe laget på bønner som kommer fra bær med bare én bønne i, mot normalt to bønner pr bær.

Prosess; vasket, bærtørket, honningtørket...? Hva betyr det?
- når kaffebærene er modne og plukkes, er det forskjellige måter å forelde kaffenbønnene på. Det vanligste er at de går gjennom en vaskeprosess der skallet og kjøttet vaskes bort, før de tørkes i solen. Denne prosessen kalles enkelt og greit vasket, eller washed. Denne typen er det folk flest i Norge forbinder med "vanlig kaffe". Prosessen med vasking gjør at det tar lenger tid å tørke bønnene, og fermenteringsprosessen rekker å konvertere mye av det naturlige sukkeret til syre. Du får derfor en kaffe med høyt syreinnhold, og ofte toner av sjokolade, nøtter, jord og tobakk.

Bærtørket, eller natural process, betyr at hele bæret med skall og kjøtt intakt tørkes. I tørkeprosessen gir kjøttet mer smak og aroma til bønnene, og man får en søtere og mer fruktig kaffe. Prosessen reduserer syrligheten og øker den naturlige sødmen.

En tredje metode er honningtørket, eller honey dried. Der plukkes skall og fruktkjøtt av - ofte for hånd - før bærene soltørkes uten at det klebrige belegget fra fuktkjøttet vaskes bort. Når bønnene ikke vaskes, reduseres fermenteringen, som igjen gjør at mindre av det naturlige sukkeret konvertres til syre. Det er altså ikke noe honning involvert, verken i foredlingsprosessen eller i tilberedingen, men det sies at smaken på kaffen kan lede deg til å tro at det er tilsatt litt honning eller brunt sukker. Prosessen som bevarer det naturlige sukkeret i bønnen gir nemlig en intens sødme og lav syrlighet, og i tillegg finner du ofte toner av sjokolade, krydder og sedertre i kaffen.

NOEN BRYGGETIPS

Kaffetrakter: bruk en ren kolbe, f.eks. et litermål, til å fylle på vann, så slipper du at gamle rester og avkalkninger fra kolben blir med gjennom trakteren og smusser den til. Start med å skylle filteret og kolben i varmt vann, så du får bort mest mulig papirsmak og gamle rester. Kvern kaffebønnner rett før du skal lage kaffe. Bruk en teskje til å røre rundt når de første vannskvettene har kommet oppi, så du får fuktet all kaffen - da får du mer smak ut av den. Hell kaffen over på en forvarmet termokanne med en gang den er ferdig, så holder smaken seg best mulig.

Presskanne: du kan få nydelig kaffe ut av en presskanne, men vi mener at mange gjør noen vesentlige feil som ødelegger mye av smaken. For det første, forvarm kolben med varmest mulig vann før du begynner. Ellers synker temperaturen på bryggevannet for fort, og du får lite smak ut av kaffen. Vi synes mange kverner kaffen for grovt, et par hakk grovere enn vanlig filtermalt er bra. Bruk 6 gram kaffe pr dl vann, og husk at presskanna ikke har plass til en hel liter vann. Vi anbefaler 48 gram kaffe og 8 dl vann på en vanlig presskanne som skal romme 1 liter

Start med å helle på 1-2 dl varmt vann, og rør kraftig med en skje så all kaffen blir skikkelig godt fuktet. Vent i 30-40 sekunder før du rolig heller på resten av vannet. Dekk gjerne til med lokket, men IKKE trykk ned stempelet. Etter ca 4 minutter løfter du forsiktig av lokket. Ta først en skje, og dunk forsiktig på toppen, slik at kaffen faller ned til bunnen av kannen. Bruk så to skjeer til å "grave" av skummet på toppen, så får du en renere smak med mindre av det fettet mange kritiserer presskannekaffen for.

Så kommer det vi mener mange gjør feil: sett på lokket igjen, men IKKE press ned stempelet! Det du oppnår da, er å virvle opp de fine partiklene som ligger i bunnen. Du har filteret på plass, som vil stoppe kaffepartikler når du heller opp kaffen, og vi ser ingen grunn til å trykke ned stempelet. Skyv eventuelt stempelet ned til toppen av kaffen som er igjen hvis du skal la den stå litt mellom to serveringer - men vi anbefaler egentlig at du heller den over på en termokanne så den holder på temperaturen og friskheten. Hell rolig, så du får med minst mulig av slagget fra bunnen av kanna, og la den siste skvetten være igjen.

Espressomaskin: når du skal lage espresso er det viktig å ha fersk kaffe, hvis du vil ha en god crema. Og det er viktig å dosere riktig, og kverne riktig. For å være helt tydelig på det: en god espressokvern er vel så viktig som en god espressomaskin, og vi anbefaler at du strekker deg så langt du har råd til når du skal investere i kvern. Spør oss gjerne om råd.

Når du har kvernet kaffen i kurven, er det viktig at du lærer deg en god tampeteknikk. Vi liker WDT-metoden (lag din egen), og vi anbefaler pretamper som du først skrur MOT klokka et par runder, og så MED klokka et par runder. Deretter setter du bajonetten på tampematta, og tamper. Denne videoen viser en god teknikk, fra ca 9 minutter ut i videoen. Hvor hardt du tamper er ikke så viktig, men en god regel er å tampe til du kjenner motstand, at pucken "trykker tilbake".

Du må selv finne den metoden du synes smaker best, men vi foretrekker en ratio på ca 1:2, som vil si at du skal ha ca 17-20 g kvernet kaffe i kurven og få ca 35-40 g ferdig espresso i koppen. Bruk vekt, så kan du justere til du finner din sweet spot. Dette skal ta ca 25-30 sekunder, vi liker å prøve å treffe på 28 sekunder. Tar det for lang tid, må du kverne grovere, går det for fort må du kverne finere.

I18n Error: Missing interpolation value "date" for "Av {{ date }}" 0 kommentar

Del

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kommentarer gjennomgås før de publiseres

Nyligi lagt til dini ønskeliste:
Min Ønskeliste
Du har akkurat lagt dette til i handlekurven din: